mandarinkakan

Miljötänk

Kategori: Allmänt

För några dagar sedan fanns det en fråga på blogg.se om man ville vara med och skriva ett inlägg om tips på hur man kan förbättra miljön och minska miljöförstöringen, självklart ville jag vara med.

Jag har tagit några dagar på mig att tänka ut några bra tips, och jag hade skrivit ett så bra inlägg om det och lyckades radera det så detta får bli ett litet förkortat inlägg..Men med samma budskap: Vi måste minska utsläpp och miljöförstöring för vi har bara en jord. Vissa människor tror ju att vi ska kunna flytta till någon annan planet när vi förstört Jorden tillräckligt. Men det tror inte jag..

Miljöförstöringen och förstörelsen av jorden kan liknas vid ett filmsenario som filmskapare ofta använder. I filmer om utomjordingar så är det väldigt ofta så att utomjordingarna har förstört sin planet och kommer nu till jorden för att ta över och använda resurserna som finns här. Exakt så gör ju vi människor, men folk i allmänhet verkar inte förstå att jorden kommer att gå under, det är inte fråga om OM utan NÄR...

Så, jag tänkte stapla några punkter, untan någon som helst ordning på vad som är viktigast eller så. Utan tänk vad ni kan göra eller ändra på så går det åt rätt håll iallafall.

  • I mataffären, ta med egna kassar, helst av tyg, då plats tar sån fruktansvärd lång tid på sig att förmultna, om den överhuvudtaget gör det nån gång. Dessutom sparar du lite pengar!
  • Kompostera och sopsortera. I min stad har vi olika färger på soppåsarna och det underlättar väldigt mycket faktist, men allt kan bli bättre.
  • Cykla istället för bil. Klassisk mening som alla säger men som faktist skulle behövas oftare. Jag själv skulle också behöva cykla lite mer, dels för att jag får mer motion men också för att bensinen är så dyr och att utsläppen minskar. Men jag har ganska långt in till stan, ca 9 km enkel väg. Nåja, i vår/sommar får jag börja cykla till jobbet.
  • Släcka lampor i rum som man inte är i. Under sommaren behöver man aldrig ha några lampor egentligen, då är det ju mysigare med lite levande ljus när det börjar mörkna. Men om man ska ha lampor tända(det har väl alla) så använd energilampor. Dessutom ska man tänka på att inte ha tv och dator på standby, det måste jag också bli bättre på att stänga av.
  • Skaffa en kupévärmare till bilen eller använd motorvärmare om ni har. Det finns några grannar på gatan där jag bor som sätter igång sin bil och låter gå på tomgång i säkert 20 minuter. Hela gatan blir rökfylld och man kan inte gå förbi utan att få en hostattack.Detta gör mig så förbannad! Sen sitter säkert dem där karlarna och tanterna vid köksbordet och skyller på de stackars kossorna att det är deras fel att det är hål i ozonlagret! De skulle rannsaka sig själva istället....
Detta var några punkter som är ganska "snabba" att fixa och tänka på. Om en månad eller efter sommaren kanske jag ska gå igenom den här listan igen och sen se hur mycket av det som jag har ändrat på?

Sen finns det ju mer långsiktiga saker som man kan ändra på och nu går jag enbart till mig själv.

  • Drömmen är att bo på en liten gård, där jag kan ha ett eget odlingsland och lite hönor. Då vet jag exakt vad både morötterna och hönorna har fått att äta, dessutom så blir det inga transporter.
  • Matvaror. Köp närproducerat i både grönsaker och kött, då minskar utsläppen. Dessutom kan man köpa KRAV-märkt och ekologiska matprodukter, det är synd och skam att det är dyrare att köpa sådant..
  • Energi. Vart tar man sin el ifrån? Här hemma har vi bergvärme och det ska vara miljövänligt. Men när jag bor på min lilla gård så ska jag ha solenergi och sen har jag sett att det finns pyttesmå men effektiva vindkraft som man sätter på taket och som fångar upp vinden där. Solenergi och vindkraft är miljövänligt, sen säger"experterna" att vattenkraft också är miljövänligt. MEN det tycker inte jag, tänk bara på hur mycket miljön förstörs när de ska bygga dem gigantiska dammar som krävs för ett vattenverk. I Kina får människor flytta från sina hem bara för att dem ska bygga en damm, i Sydamerika får ursprungsbefolkningen, indianerna, flytta från sina marker som de bott på i hundratals år bara för att det ska bli ett vattenverk. Jag behöver väl inte tillägga att flytten sker med tvång, hot och andra hemskheter? Kärnkraftverk tänker jag inte ens ta upp för det är något så fruktansvärt och jag fattar inte att politikerna kan tillåta det. Men men, jag tänker inte gå in på det, jag tror att de flesta förstår varför jag inte tycker om det..

Detta är de punkter som jag kunde komma på för tillfället. Är det något ni tycker är fel så kan ni säga det till mig så ska jag ta mig en funderare. Men ni behöver inte vara elaka, alla har vi våra tankar och ideér på hur vi kan förbättra miljön..

Vi har bara en jord, ta hand om den.

Sen vill jag avsluta med en video som heter Baba Yetu, swahili för Lords prayer, en kristen sång, men den är så fin och videon är helt underbar, så snälla ta er tid och titta igenom videon och tänk på miljön..



Cristopher Tin- Baba Yetu

Vår?

Kategori: Allmänt

Törs man påstå att det är vår i mars? Personligen tycker jag att det är lite tidigt, och jag skulle gärna ha vinter en bra stund till..Bara för att det inte ska bli höst i juli..typ...

Men folk överlag tycker att det är vår så fort solen kommer fram och visst, jag erkänner att jag tycker om solen, och att jag har börjat använda ett lager mindre kläder..Men tycker likväl att våren skulle kunna vänta lite.. Jag har hellre en riktigt bra sommar där man kan ligga o sola och bara slappa i solen dagen lång, än en tidig vår och tidig höst..=(

Men men..

Våren är väl här, även om jag inte kommer börja med shorts eller piratbyxor eller gå i bara tshirt som vissa har gjort.

DET ÄR FORTFARANDE BARA MARS!


Krokusarna blommar för fullt, och ja, våren är väl här..=)

11 mars 2012

Kategori: Allmänt

Hej!
Lite har hänt sen jag skrev ett ordentligt inlägg senast, men jag har ärligt talat ingen lust att gå igenom exakt vad som har hänt..

Melodifestivalen har varit här och gått över, och iår döpte de om den till något så töntigt som " Mello"... MELLO!!
Herregud, men igår så tittade jag de sista 5 minutrarna för att se att rätt låt vann och det gjorde den, så det var bra..

Idag har jag städat garderoben, plockat ut kläder som jag inte använder för att sen ta dem till loppisen som jag o mamma ska stå på i slutet på april...Suck jag vill att det ska vara NU så att jag blir av med lite här hemma..Och förhoppningsvis tjänar lite pengar på kuppen..=)

Sen har jag målat en (stor) ram som pappa har snickrat ihop, egentligen var den lite väl stor men jag ville inte säga det till pappa som hade varit så snäll och gjort den åt mig. Jag ska ha ramen som display för Tree of Life hängena( se tidigare inlägg) på vårmarknaden den 19 maj..Suck den vill jag också ska vara NU..

Men men..Känner mig väldigt duktig och i väldigt god tid inför loppis och marknaden..=)

Duktigt av mig, klappar mig själv på axeln.